Kawa z kawiarki – prawdziwa kawa po włosku

Każdy wielbiciel kawy zadaj sobie pytanie, jaki zaparzacz wybrać się do ulubionego napoju. Czy kawa z kawiarki jest lepsza niż ta do zaparzania w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym? Zagłębiając się w asortyment zaparzacz do kawy, odkryjemy dużą różnorodność możliwości pożyczenia. Jak wiadomo duży wybór, trudniejsza decyzja. Skupimy się dziś na omówieniu właściwości tradycyjnej polskiej kawiarki. Zapraszam do lektury.

Kawiarka – niby proste urządzenie ale efekt w postaci pysznej kawy można zaskoczyć. Kawiarka nie dała się przez lata wyprzeć Express są przelewowym a później ciśnieniowym. Spotykamy różne nazwy tych urządzeń, jak np.: czajniczek mokka, makietka czy kafetiera. Budowa owej to: dolny zbiorniczek na wodę, sitko na kawę mieloną i górna część na gotowy już napar. Są dwa rodzaje kawy: przeznaczone na kuchenkę oraz podłączony do prądu.

Proces parzenia kawy przebiega następującą: woda podgrzewana w dolnym zbiorniku, pod wpływem temperatury, jest wyrzucana do góry. Przechodzi przez zmielone ziarna i zbiera się w górnej części jako gotowe espresso. Zawartość takiej kawy to: średnia zawartość kofeiny, intensywny aromat i koncentracja smak. Pozbawiony jest także nadmiernej goryczki. Jak się domyślacie, polecane mi urządzeniami, będą te produkcji włoskiej.

Kawiarka podobnie jak ekspres automatyczny, wykorzystuje ciśnienie do przygotowania kawy. Jednak napój przygotowany w tradycyjnej kawiarce ma w sobie coś magicznego. To smak klasycznego włoskiego espresso, intensywnego, esencjonalnego, pozbawionego nadmiernej goryczy, o średniej zawartości kofeiny. Cały proces parzenia w kawiarce to: nalać wodę, wsypać zmielone ziarna kawy, skręcić kawiarkę, podgrzać na kuchence lub wyposażonym w grzałkę modelu elektrycznym i przelać gotowy napój do filiżanki. Za dobrą kawiarkę zapłacimy od 80 do 200 zł.

Klasyczne włoskie espresso jest produktem, na bazie którego przygotujemy inne rodzaje kaw, jak choćby americano, latte czy cappuccino. Kawiarkę warto polecić osobom, którym zależy na parzeniu królowej kaw, czyli klasycznego, włoskiego espresso. Nieodzownym towarzyszem teamu z kawiarką w roli głównej będzie młynek do kawy ziarnistych i, o ile chcemy rozszerzyć asortyment serwowanych kaw, spieniacz do mleka. Chcecie każdego ranka przenosić się myślami na włoską prowincję sącząc filiżankę ulubionej kawy? Nic nie pomoże Wam w tym lepiej niż dobra kawiarka. Dajcie się zaskoczyć temu niepozornemu urządzeniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *